Ce înseamnă ecografia în bolile de plămân?
Ultrasunele, folosite clasic în evaluarea organelor interne (abdomen, pelvis, cord, tiroidă) și a țesuturilor moi, este folosită și în examinarea structurilor pulmonare și pleurale (invelișul plămânului) și a structurilor peretelui toracic.
Când este indicată ecografia toracică?
Ecografia toracică este recomandată atunci când avem nevoie de o metodă fiabilă și rapidă de diagnostic sau de completare a diagnosticului, ori în urmarirea evolutiei anumitor boli pulmonare, mai ales în situația pacienților ce nu pot efectua / la care se evita efectuarea radiografiei sau tomografului (scanner) pulmonar (ex: femeile însărcinate, copiii, pacienții greu deplasabili).
Ecografia toracică permite, de asemenea, reevaluarea anumitor afecțiuni pretabile la urmărire ecografică imediat după tratament și în timp (uneori evitând o nouă expunere prin radiografie toracică).
Informațiile obținute sunt statice (precum în filmul radiologic), dar și dinamice (se urmăresc mișcările pleurei și aerația în inspir).
Indicația este facută de către medicul pneumolog sau de căre o altă specialitate conexă.
Ce putem diagnostica prin ecografia toracică?
Numeroase afecțiuni pleurale și pulmoare în urgență și în ambulator pot fi diagnosticate prin ecografia toracică precum:
* poate vizualiza prezența a până la 5 ml lichid (în timp ce radiografia pulmonară clasică o identifică doar atunci când există min 150 ml de lichid);
*în plus poate vizualiza septurile formate – mai bine decât examinarea prin computer tomograf (CT scanner);
*face diferența între lichidul pleural de cauză cardiacă (transudat) și cel de cauză non-cardiacă (exsudat).
Ce înseamnă ecografia toracică pentru pacient?
Examinarea nu necesită o pregatire prealabilă. Ecografia toracică este facută cu pacientul în șezut, culcat pe spate sau lateral.
Este o metodă ne-invazivă (nu utilizează radiația ionizantă), accesibilă oricărui pacient și nu prezintă riscuri.
Ecografia toracică tranșează în timp real diagnosticul suspectat; aceasta este utilă și pentru a confirma/infirma semnalul de alarmă și eventuala continuare a investigațiilor pulmonare necesare.
Dr. Andreea Vlădău
Medic Specialist Pneumologie-Bronhoscopie